diumenge, 9 de març del 2014

Samsó, àlies ‘carinyena’

Dies enrere vaig fer una apologia a la xarel·lo i deixava clar que les varietats autòctones són la nostra riquesa i les que hem de potenciar i exaltar. Així com estan fent alguns cellers del Penedès amb la varietat xarel·lo.

Personalment crec que és el camí i per això m'emociono quan trobo vins varietals de xarel·lo, samsó, sumoll  o monestrell que estiguin ben fets, siguin saborosos i que tinguin riquesa i expressivitat de la terra, ja que fins no fa gaire aquestes varietats eren menystingudes. Crec que ja és hora de recuperar-les.

Doncs sí, avui presentem un pura sang, és el vi Furot criança. Un vi de terrer amb la màxima expressivitat de la varietat samsó de vinyes velles i dotze mesos de roure, fet a Vilamaniscle pel grup Oliveda, a l'Alt Empordà.

Aromes de fruita negra madura amb una fusta molt ben trobada i acompanyada de tocs torrats que li donen certa elegància. En boca es torna complex, saborós i amb un taní molt ben posat.

La samsó (o carinyena) és una varietat que solem trobar acompanyada en cupatges de garnatxa i ull de llebre. Gràcies als seus tanins permet llargs envelliments.

Ja és hora de que comencem a demanar més varietals d'aquest raïm tan representatiu de la nostra terra i que els nostres enòlegs la mostrin en totes les seves facetes. Tenim ganes de samsó, bé!, més ben dit, en tenim set.

No puc acabar aquesta recomanació sense felicitar la gent de Terroir al Límit pels 97 punts Parker que han guanyat justament amb la seva carinyena vellíssima de Les Tosses (això sí, 170 €). De moment però ens conformarem amb el Furot, que és molt digne i no foradarem la butxaca. Té una excel·lent relació qualitat-preu i per 10 euros podrem gaudir una bona estona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada