És una varietat que ens permet fer vins de secs a dolços, molt aromàtica i amb una marcada acidesa ideal per a allargar la vida dels vins. Es diu d'ella que pot donar vins diferents segons els llocs on es cultiva. En els climes freds ens donarà notes de fruita verda, florals i cítriques, i en els climes més moderats podrem trobar notes de cítrics més madurs, fruites de pinyol i fruites tropicals.
No és habitual trobar aquesta varietat al nostre país però hi ha unes vinyes de Costers del Segre, a 1000 m. d'altura, on han aconseguit adaptar-la per a poder fer aquest meravellós vi, l'Ekam .
L'Ekam és un vi d'en Raül Bobet, un enòleg apassionat, culte i sensible que va més enllà de la simple feina de l'enòleg. Ell viu, respira i pensa en vi. A la seva finca-celler, part dels seus vins es vinifiquen amb trulls de pedra esculpits fa molts anys pels monjos hospitalers del s. XII, aportant doncs aquesta empremta d'un lloc privilegiat, màgic i amb molta solera per a fer vins.
Tenim l'espai, tenim també uns sòls francocalcaris ideals, un clima continental perfecte per a aquest tipus de varietats i una verema manual que respecta cada gotim de raïm.
L'Ekam 2012 és doncs una experiència gairebé mística, on s'ha de ser conscient del que hom està bevent. Empassar-se'l com si res seria un sacrilegi.
En aquest vi hi trobarem notes aromàtiques pròpies de la varietat (cítrics, florals i fruita de pinyol), amb un cos glicèric donat per aquesta part del raïm que ha estat afectada per la podridura noble i que fa concentrar el sucre del raïm aportant-hi cert pes.
Com a suggeriments per a maridar, el podeu tastar amb un tataki de tonyina fresca (macerada durant una hora amb oli d'oliva), salsa de soja, pell de taronja i llima, pebres exòtics i ratlladura de gingebre.
Salut, emocions, bon profit i, sobretot, bons vins!
Berta Pla
La sommelier del poble
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada