dimarts, 2 de juliol del 2013

Conclusions i valoracions del Primer Concurs de Ratafies a La Clau

Diumenge dia 30 es va celebrar el Primer Concurs de Ratafies a La Clau, a Sant Celoni. S'hi van presentar 12 mostres molt interessants i representatives de la zona. Totes es mereixien guanyar però finalment el jurat, del qual jo n'era part, va haver de triar les tres millors, i us asseguro que no va ser una tasca gens fàcil.

La veritat és que jo com a sommelier tinc experiència a tastar vins, caves i cerveses però de ratafies, tot i que les conec i n’elaboro, no n’havia fet tastos analítics, de manera que el concurs em va anar molt bé per plantejar-me que buscàvem o com valoràvem cada mostra.

En general, quan faig el tast d’alguna varietat de raïm o d’una DO, tinc clar un referent al cap de la varietat o DO a analitzar per poder-ne fer la comparativa. En els cas de les ratafies em vaig adonar que aquest referent no ens seria tan fàcil de definir degut a la immensa varietat de receptes, fórmules, indrets i alcohols que es fan servir.


Per tant havíem de definir un referent per partir d’una base. Com tots sabeu, la ratafia és una maceració de 40 espècies i herbes. Cada casa on s’elabora aquesta beguda pot tenir les seves preferències de gust segons si els agrada amb notes més florals, més cítriques o més anisades. Totes aquestes preferències són lícites i correctes, però els membres del jurat vàrem arribar a la conclusió que una de les valoracions que havíem de tenir clares era la següent: Que cap espècia o herba sobresortís més que les altres i que totes elles estiguessin en harmonia.

Així crec que és important que si hi ha algú dels participants o dels organitzadors que vol saber quins paràmetres vàrem mirar, li podeu passar la següent informació on he intentat definir un referent. A part d’aquesta integració harmònica dels 40 ingredients, també valoràvem que no fos massa alcohòlica (que no et cremés a la boca) però que a la vegada es notés que era un digestiu. També valoràvem la integració de l'almívar o sucre, discriminant les massa dolces. I finalment miràvem la densitat i limpidesa del líquid, que tingués cos i que la ratafia estigués ben filtrada.

Personalment espero que aquest concurs es repeteixi cada any, ja que he consolidat criteris i perquè crec que és una iniciativa molt bona i de la qual tots els que érem allà en vàrem gaudir i aprendre.

Moltes gràcies a l'organització i als participants. Espero que compteu amb mi per l’any que ve.

Berta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada