dissabte, 19 d’abril del 2014

Ai, Setmana Santa…

A l'hora de buscar la inspiració per a decidir de quin vi parlar, em vaig adonar que era Setmana Santa i això em va fer reflexionar sobre la litúrgia cristiana del vi. Segons l'església cristiana, el vi és la sang de Crist i, en el moment de la consagració, el vi es transforma realment en la sang de Jesucrist. Aquest fenomen es coneix com a transsubstanciació.

Quina meravella poder dir que la sang de Crist corre per les teves venes. És com si entressis en el regne diví, en plena pau amb tu mateix. Quina meravella, doncs, que a la missa on es dóna l'eucaristia passi aquest fenomen. Crec que és una de les parts més boniques, poètiques i simbòliques de l'església, tot i que a nosaltres només ens donen el pa i el vi es reserva per al sacerdot. Casum!

Però malgrat això tenim l'oportunitat de tastar el vi de missa d'un dels cellers de Tarragona més reconeguts, de descendència de viticultors alsacians, com és el celler De Muller. Aquest celler, fundat el 1851, va ser un dels pioners en tecnologia i comerç i va muntar la primera cambra frigorífica industrial d'Espanya, destinada per als seus vins de missa. De fet, De Muller va ser ordenat proveïdor pontifici des de Pius X fins a Joan XXIII. Actualment, des de 1995, l'empresa és a mans de la família d'empresaris Martorell, que ha continuat amb la mateixa filosofia i manera de fer.

Per tant, ja que a missa no ens en donen, sí que el podem tastar a casa aquest dies de Setmana Santa, per a combinar amb postres com la mona de Pasqua, els carquinyolis o la grana de músic. Aquests vins de missa amb aire místic tenen força sucre residual, ja que es para la fermentació amb alcohol vínic abans que els llevats s'hagin menjat tot el sucre, cosa que deixa aquesta dolçor natural al vi.

El vi dolç de missa De Muller està fet de varietats blanques de garnatxa i macabeu envellides en fusta. I aquí ve la sorpresa, ja que a tots ens ve a la ment que el vi hauria de ser negre, però justament és de color or vell amb reflexos ambre, elegant i espiritual. Té notes de fruita molt madura, on hi surten clarament les panses. En boca és ampli i carnós, amb molta fruita seca, com els dàtils, i confitada com la melmelada de taronja. També hi trobem tocs torrats i fumats de fruita seca, que deuen provenir de la fusta on fa la criança.

Doncs ja ho sabeu, quan estigueu un pèl místics i espirituals i vulgueu connectar una mica amb el vostre interior, podeu gaudir amb aquest vi de missa tot acompanyant una bona grana seca, que hi combinarà amablement.

Paraula de sommelier
Amen

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada