dilluns, 28 d’octubre del 2013

Romàntica Rovellats

Romàntica Rovellats

Entrada amb detall d'una de les estàtues

Com a aprenent de bona sommelier que sóc i sempre seré, tinc el plaer de visitar i conèixer en primera persona les bodegues i els elaboradors que moltes vegades tenen una història al darrere. Són gent amable, senzilla, culta, que t'expliquen amb la il·lusió d'un nen petit la història de la seva bodega, de les seves vinyes i del seu llinatge. Són cellers amb història, que han anat creixent sobre la marxa en masies que daten de temps molts llunyans i que s'han impregnat d'història de la nostra història. 

Una d'aquestes grans cases es la de Rovellats. Amb una estructura arquitectònica d'estil medieval ha anat creixent desordenadament adaptant-se a les necessitats de cada època. Abans de veure la casa, en  Pep Cardona  ens va atendre amb molta simpatia i generositat i el primer que ens va ensenyar, orgullós, foren les vinyes on ens esperava un esmorzar  al mig del camp, no hi faltava bon pa amb tomata,  bon embotit, bon vi i fins i tot cava amb porró.


Bevent i esmorzant a la vinya
Però aquest creixement desordenat del celler pot tenir dues lectures. La més comercial té un punt de vista pragmàtic, ja que si s'hagués pogut construir el celler de nou no s'hauria fet d'aquesta manera apedaçada, sinó que s'hauria fet adaptant-se als temps d'ara, desfent així la màgia del pas del anys.

L’altra lectura és precisament la de reivindicar, com ho fan tan noblement Rovellats, aquesta essència de la nostra història que fa que respiris i t’imaginis per un moment com vivien en èpoques passades, com se’n sortien de les dificultats, com utilitzaven els recursos que tenien a l’abast. (Hi ha tota una saviesa ancestral que no hauríem de deixar perdre mai.)

Per sort, això ho tenen molt clar els que són ara la tercera generació de la casa, la Maria Rosa i en Josep Cardona.

En Pep ens ensenya  els llevats al celler radial

Si una cosa reivindico d'aquests cellers és que precisament no són com Napa Valley. Per molt modern que sigui i per molt preparat que estigui pel turisme, els nostres cellers no han crescut en quatre dies i l'experiència és un grau. Justament és aquesta riquesa la que ens diferencia del nou món.

A part de la història medieval amb les seves gruixudes parets i arcs romànics, passem a trobar també arcs gòtics, una ermita a la verge de Montserrat, jardins modernistes amb estàtues romàntiques i un celler situat a 12 metres de profunditat amb una estructura radial única que el fa molt interessant.


Interior de l'ermita
A més, a la sala de l'entrada hi tenen tota una meravellosa col·lecció de cartells dels anys 20, res a envejar als de Moët & Chandon, que recorden l'època daurada de la Barcelona alegre i cosmopolita. És un petit museu amb miralls, rellotges, ampolles, figuretes i motius relacionats amb la casa, la família i el món del vi. Tota una experiència històrica i visual.

Vitrines i cartells modernistes  de la sala-museu

Per descomptat que tot això està molt bé i si porten tan de temps al mercat és perquè, a més d'història, tenen un gran producte, que aconsegueixen amb un bon treball a la vinya.
Ells defineixen el seu èxit partint d'aquestes tres premisses: tradició, constància i dedicació exclusiva.

L'edat dels ceps per fer els seus caves oscil·la entre 30, 40 i fins i tot algun de 70 anys, de les varietats clàssiques: macabeu, xarel·lo i parellada, més la ja permesa chardonnay.
Només treballen amb vinyes pròpies amb una producció baixa per assegurar la qualitat dels gotims. La verema la fan manual. El tipus de cultiu es ecològic, tot i que no surti a les etiquetes. Els seus caves surten al mercat a partir dels 2 i fins als 6 anys d'envelliment, cosa que els permet així desenvolupar els aromes, el carbònic, la cremositat i el buquet propis dels bons caves.

A part dels caves, que són la seva especialitat, també elaboren vins tranquils blancs, negres i rosats (aquests darrers són elaborats amb les varietats de merlot, cabernet sauvignon i garnatxa).

Ceps acabats de veremar


Pels qui vulgueu anar a conèixer el celler, dir-vos que està situat a prop de Vilafranca, concretament a Sant Martí Sarroca, i que és un dels cellers reconeguts d'interès turístic pel Consell Europeu de les Rutes del Vi.

Si teniu la sort de trobar-vos amb en Pep ell us explicarà, com a bon amfitrió que és, totes les singularitats d'aquesta gran casa.

Personalment no em faria res tornar-hi, ja que ens van tractar molt bé a mi i a tots els clients de Difusió Gastronòmica, que són els que van organitzar la trobada.


Des d'aquí gràcies a tots ells per les explicacions, els productes ,els àpats i la història de rovellats, que també es una mica la nostra història.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada